duminică, 2 februarie 2014

cel mai straniu secret din lume "Sunt Earl Nightingale si as vrea sa va vorbesc despre cel mai ciudat secret din lume".
Asa incepe textul, vechi de mai bine de 60 de ani, pe care il citim astazi. Un text de o simplitate debordanta care ne pune fata in fata cu un adevar foarte simplu. Dar poate tocmai pentru ca e atat de evident, e si foarte greu de observat.
Marele doctor si detinator al premiului Nobel, Albert Schweitzer, a fost intervievat in Londra, de catre un reporter care l-a intrebat: "Domnule doctor, ce este in neregula cu omul de astazi?"
Schweitzer a tacut putin si apoi a spus: "Omul nu gandeste". Si despre asta vreau sa va vorbesc astazi.
Traim astazi intr-o epoca la care omul a visat, s-a gandit si pentru care a muncit milenii. Traim in cea mai bogata epoca care a existat pana acum, abundenta in oportunitati pentru oricine.
In ciuda acestui fapt, puteti sa va imaginati ce se intampla pana la 65 de ani, cu 100 de oameni care pornesc in mod egal de la 25 de ani? Acesti 100 de oameni cred ca vor avea succes. Sunt  entuziasti, au o scanteie in ochi, iar viata li se pare o aventura interesanta. Dar cand ajung la de 65 de ani, numai unul va fi bogat, patru vor fi independenti din punct de vedere financiar, cinci inca vor lucra, iar 54 dintre ei vor fi faliti, depinzand de altii pentru nevoile de zi cu zi.
Acum, ganditi-va un moment: dintr-o 100, numai 5 dintre ei reusesc sa atinga un nivel rezonabil de trai. De ce esueaza atat de multi? Ce se intampla cu scanteia care era in ochii lor, de pe vremea cand aveau 25 de ani? Ce s-a ales de visele, sperantele sau planurile lor? De ce este un decalaj atat de mare intre ceea ce si-au dorit si ceea ce au reusit sa obtina?
Cand spunem ca doar 5% au atins succesul, trebuie sa definim succesul, iar cea mai buna definitie pe care am gasit-o este urmatoarea: "Succesul este atingerea progresiva a scopului propus". Daca omul munceste pentru un scop bine determinat si stie incotro merge, acel om va avea succes. Daca nu va face asta, va fi un ratat. Succesul reprezinta atingerea progresiva a scopului propus. 
Rollo May, distinsul psihiatru, a scris o carte minunata numita "Omul in catarea sinelui", in care scrie ca ”Opusul curajului in societatea noastra nu este lasitatea, ci conformitatea”. Iata si problema din zilele noastre: conformitatea! Oameni comportandu-se dupa ceilalti fara sa stie de ce, fara sa stie incotro se duc. In America, chiar acum, (textul este din anii '70 - n.b.) sunt aproximativ 18 milioane de oameni de 65 de ani si peste, iar cei mai multi dintre ei sunt faliti si depind de altii pentru a se putea descurca.
Invatam sa citim la 7 ani. Invatam sa ne castigam traiul pana la varsta de 30 de ani. De cele mai multe ori, pana la varsta asta, nu numai ca ne castigam painea, ci ne intretinem si familia. Si cu toate astea, pana la 65 de ani, nu invatam sa devenim independenti financiar. De ce? Pentru ca ne conformam! Cei mai multi dintre noi se comporta gresit, urmandu-i pe cei 95% care nu au succes.
Dar de ce acesti oameni se conformeaza? Acesti oameni cred ca vietile lor sunt modelate de circumstante, de lucruri care li se intampla din cauza unor forte exterioare.
S-a facut odata un studiu in care unor muncitori li sa pus intrebarea: "De ce muncesti? De ce te trezesti de dimineata?" 19 din 20 nu aveau nici o idee de ce. Daca ii intrebi, ti-ar spune ca toata lumea se trezeste de dimineata si se duce la munca si ca de aceea o fac si ei.
Acum, sa ne intoarcem la definitia succesului. Cine reuseste? Singura persoana care va reusi este cea care urmareste atingerea progresiva a scopului propus. Omul care spune "voi deveni asta" si incepe sa lucreze pentru a indeplini acel lucru. Va spun eu cine sunt oamenii de succes. 
Un om de succes este un profesor care preda pentru ca asta isi doreste sa faca. De succes este femeia care si-a dorit sa devina o sotie si o mama, iar in postura asta face o treaba de exceptie. Un om de succes este acela care lucreaza la propria benzinarie pentru ca asta a fost visul lui si asta a vrut sa faca. Un om de succes este agentul de vanzari care doreste sa ajunga in topul firmei sale.
Un om de succes este oricine care actioneaza deliberat catre un scop, pentru ca asta a decis sa faca. Dar numai o persoana din 20 face asta.
(...)
De mai bine de 20 de ani caut cheia care determina ceea ce i se intampla unei fiinte umane. Exista o cheie care sa faca viitorul o promisiune care se poate fi prezis in mare parte? Exista o cheie care sa garanteze succesul unei persoane, daca ar cunoaste asta si ar sti sa o foloseasca? Ei bine, exista o astfel de cheie, iar eu am gasit-o.
V-ati intrebat vreodata de ce atat de multi oameni muncesc mult si corect, fara sa realizeaze nimic deosebit, in timp ce altii, care desi nu par sa munceasca la fel de mult, par sa obtina orice? Diferenta consta in scopuri. Unii isi propun lucruri, altii nu. Oamenii care au teluri reusesc. Pentru ca stiu incotro merg. Atat de simplu este.
Sa ne gandim la un vas care iese din port si care are planificat intreg voiajul. Capitanul si echipajul stiu cu exactitate unde se indreapta vasul si cat timp va dura pana la destinatie. Au un scop clar definit.
Acum, haideti sa luam un alt vas, exact ca primul, dar caruia sa nu-i punem un capital la carma si un echipaj. Haideti sa nu-i dam nicio tinta de atins, niciun scop, nicio destinatie. Doar pornim motoarele si ii dam drumul pe apa. Cred ca sunteti de acord cu mine ca, chiar daca va reusi sa iasa din port, va ajunge sa se scufunde sau se va lasa purtat de vant pana esueaza pe vreo plaja pustie, ajungand o epava. Nu poate ajunge nicaieri pentru ca nu are o destinatie clara si ghidaj adecvat.
La fel si cu oamenii.
Dar sa ne intoarcem la cel mai straniu secret din lume - povestea pe care voiam sa vi-o spun astazi.
Iata cheia succesului, dar si cheia esecului: devenim ceea ce gandim! Hai sa o mai spun o data: devenim ceea ce gandim!
In toata istoria noastra, cei mai mari oameni, profesori, filozofi, profeti s-au contrazis in multe privinte, dar numai asupra acestui singur punct exista un acord complet si unanim. Iata ce spunea Marcus Aurelius, marele imparat roman: "viata unui om este construita prin gandurile lui". Ben Disraeli, la randu-i, marturisea: "Dupa o lunga meditatie, am ajuns la concluzia ca un om cu un scop precis trebuie sa-l atinga. Nimic nu va sta in calea unei vointe care isi va indrepta existenta insasi catre atingerea scopului". (...)
Ralph Waldo Emerson spunea ca "un om este ceea ce gandeste toata ziua."  William James spunea: "cea mai mare descoperire a generatiei mele este ca un om isi poate schimba viata prin modificarea atitudinii mentale."  (...) Tot el continua: "Daca iti pasa suficient de tare de un anumit lucru, aproape sigur il vei obtine. Daca vrei cu adevarat sa fii bogat, vei fi bogat. Daca vrei sa fii erudit, vei fi. Daca vrei sa fii bun, vei fi bun. Trebuie doar sa iti doresti oricare dintre aceste lucruri exclusiv si sa nu iti doresti in acelasi timp, la fel de puternic, sute de lucruri incompatibile unul cu altul". (...)
Vechiul meu prieten, dr. Norman Vincent Peale, a spus-o in acest mod: "Aceasta este una dintre cele mai mari legi ale universului pe care mi-as fi dorit sa o descopar mai devreme. Daca gandesti in termeni negativi, vei obtine rezultate negative. Daca gandesti in termeni pozitivi, vei reusi rezultate pozitive".  (...)
George Bernard Shaw spunea si el ca "oamenii dau vina mereu pe circumstante pentru ceea ce sunt. Eu nu cred in circumstante. Oamenii care reusesc in aceasta lume sunt cei care se uita dupa circumstantele pe care le vor, iar, daca nu le gasesc, le vor crea".
Pare destul de evident, nu-i asa? (...) Devenim ceea ce gandim.
Este rational ca o persoana, care se gandeste catre un scop clar, i-l va si atinge pentru ca la asta se gandeste. Iar noi devenim ceea ce gandim. Invers, un om care nu are nici un scop, care nu stie incotro sa mearga, ale carui ganduri sunt confuze si pline de anxietate, frica si ingrijorare va deveni si el ceea ce gandeste. Viata ii va deveni una plina de frustrari, complexe, frica si griji. Daca se gandeste la nimic, devine nimic. 
Dar cum functioneaza acest lucru: cum devenim ceea ce gandim?  
Mintea umana este foarte asemanatoare cu pamantul unui fermier. Terenul acela ii ofera agricultorului o alegere. El poate planta orice doreste acolo. Terenului nu-i pasa ceea ce este plantat. Decizia depinde numai de fermier.
Amintiti-va ce am spus: mintea umana este foarte asemanatoare cu pamantul unui fermier - doar ca este mult mai fertila, incredibila si misterioasa decat acel teren, dar functioneaza in acelasi mod. Nu ii pasa ce sadim in ea: succes sau esec. Un scop concret ori confuzie, frica, anxietate sau orice altceva. Dar sigur va dezvolta ceea ce plantam.
Vedeti? Mintea umana este cel mai neexplorat teritoriu si care poseda bogatii dincolo de orice imaginatie. Si ea ne va produce orice am planta.
Puteti spune "Daca asta este adevarat, atunci de ce oamenii nu isi folosesc mintea mai mult?", "De ce nu isi cultiva acest sol mental extrem de fertil?"
Avem acum raspunsul si la aceste intrebari.
Mintea noastra vine ca o dotare standard de la nastere. Este gratuita. Dar pe lucrurile pe care le primi gratis nu le apreciem la justa valoare. Lucrurile pe care le platim le si pretuim. Paradoxul consta in faptul ca situatia ar trebui sa stea tocmai invers. Tot ce conteaza cu adevarat in viata este gratuit: mintea noastra, sufletul nostru, corpul, sperantele, visele, ambitiile, inteligenta, iubirea, familia, copiii si prietenii. Toate aceste "proprietati" nepretuite sunt gratuite. Iar lucrurile care ne costa bani sunt de fapt foarte ieftine si pot fi inlocuite oricand.
Un om bun poate saraci complet, dar isi poate reface averea la loc, chiar de mai multe ori. Chiar daca ne ia casa foc, o putem reconstrui.
Dar lucrurile primite degeaba, cele cu adevarat valoroase, nu le vom putea inlocui niciodata cu nimic. Mintea umana nu este folosita la valoarea sa tocmai pentru ca o consideram un bun dat. Mintea umana poate face orice ii spunem, insa noi o utilizam pentru lucruri minore, in loc sa o folosim pentru cele importante. Se spune ca in mod universal operam la aproximativ 10% sau chiar mai putin din capacitatile noastre.
Asa ca decideti acum: ce doriti cu adevarat? Plantati-va un scop in minte. Este cea mai importanta decizie pe care o veti lua in aceasta viata. Ce vreti sa fiti? Un salariat mai bun pentru firma in care lucrati? Vreti sa aveti propria afacere? Vreti sa va imbogatiti? Tot ce trebuie sa faceti este sa va plantati acest tel in minte, sa va pese cu adevarat de el, sa munciti cu incapatanare pentru a-l obtine. Si va deveni realitate. Nu numai ca veti reusi, dar nu prea aveti cum sa dati gres.
Stiti? Asta e o lege exact ca cea a gravitatie. Daca te urci pe o cladire si sari, te vei duce in jos, niciodata in sus. Si la fel este si cu orice lege a naturii. Tot timpul functioneaza, sunt inflexibile. Asa ca, ganditi-va la scopul vostru intr-un mod relaxat si pozitiv. Imaginati-va cu ochii mintii ca ati obtinut deja lucrul pe care vi l-ati propus. Imaginati-va facand lucrurile pe care le-ati face atunci cand v-ati indeplinit scopul propus.
Fiecare dintre noi este suma gandurilor sale. Fiecare este in locul in care se afla pentru de fapt acolo si-a dorit sa fie sau simte ca acolo merita sa fie - chiar daca recunoaste sau nu acest lucru. Traiesti de pe urma gandurilor tale, pentru ca ceea ce gandesti astazi sau maine, luna viitoare sau anul urmator, iti va modela viata si iti va determina viitorul. 
Stiti? Insasi legea care asigura succesul este in fapt o sabie cu doua taisuri: trebuie sa ne controlam gandirea. Aceeasi lege care asigura succes omului, fericire si tot ceea ce a visat pentru el si familia lui poate sa-l duca in acelasi timp catre bine sau rau, in functie de cum o foloseste. Pentru bine sau pentru rau. Acesta este cel mai straniu secret din lume.
De ce spun ca e straniu si de ce spun ca e un secret? De fapt, nu e deloc un secret. A fost observat de cei mai timpurii intelepti si reluat iar si iar de-a lungul timpului, dar foarte putini oameni l-au observat si l-au inteles. De asta e straniu.
Odata l-am auzit pe Grove Patterson, marele editor sef al ziarului Toledo Daily Blade, spunand intr-un discurs o concluzie pe care nu o voi uita niciodata: "Anii mei din ziaristica m-au convins de cateva lucruri, printre care si faptul ca oamenii sunt la baza buni si ca venim dintr-un anume loc si ca mergem catre un altul. Ar trebui, deci, ca timpul petrecut aici sa fie o aventura incantatoare. Arhitectul Universului nu a facut o scara care sa duca nicaieri".
Iar cel mai mare Invatator al tuturor timpurilor; tamplarul de pe campiile Galileei, ne-a dat secretul mereu si mereu: "Dupa cum crezi, asa se va si face".
Tineti bine minte vorbele date pe muntele Sinai si aveti-le mereu inaintea voastra: „Cereti si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti si vi se va deschide. Caci oricine cere capata; cine cauta gaseste si celui ce bate i se va deschide”.
Atat este de minunat si de simplu!
De fapt este atat de simplu, incat in complicata noastra lume unui adult ii este greu sa inteleaga ca tot ce ii trebuie este: un scop si credinta ca il va obtine!

Earl Nightingale a fost un om de radio de succes si un scriitor motivational american. A scris “The Strangest Secret“ (Cel mai straniu secret), una dintre cele mai bune carti de gen ale tuturor timpurilor. Pentru cei mai practici dintre voi, care vor sa se convinga ca acest secret este real, Nightingale a conceput un test 30 de zile, pe care l-a detaliat in cartea sa. Il puteti citi aici (“The Strangest Secret“ in limba engleza, in format .pdf) sau il puteti asculta, tot in limba engleza, (in lectura autorului), intr-o varianta usor modificata fata de lucrarea publicata).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu