vineri, 10 februarie 2012

Perspectiva

Pentru iarna, iarna nu conteaza ca-i frig, iar vara nu conteaza deloc .



Unde este statu'

Vreau sa am o casa. Ma ajuta statul cu terenul ? Nu. Ma ajuta la proiect ? Nu. Ma ajuta sa o construiesc ? Nu. Ma ajuta sa o intretin, sa platesc facturile de lumina, gaze, apa, caldura ? Nu. Platesc taxe si impozite ? Da.
Vreau o masina. Ma ajuta statul sa o cumpar ? Nu. Ma ajuta statul sa o intretin ? Nu. Ma ajuta statul sa merg civilizat pe drumuri si autostrazi ? Nu. Ma ajuta sa o repar ? Nu. Ma ajuta sa o parchez ? Nu. Platesc accize pe benzina, taxe de imatriculare, de drum, de parcare, de autostrada, impozite ? Da.
Vreau sa imi dau copilul la scoala. Ma ajuta statul cu un sistem de invatamant coerent, modern si sigur ? Nu. Platesc pentru educatia lui ? Da. Dupa ce isi termina studiile, ii asigura statul un loc de munca ? Nu.
Vreau sa-mi deschid o firma. Ma ajuta statul sa o inregistrez gratuit? Nu. Ma ajuta statul sa o mentin si sa o dezvolt ? Nu. Ma ajuta statul in caz de faliment sau sa o desfiintez gratuit ? Nu. Platesc asigurari sociale, CAS, contributii la fonduri de pensii si somaj pentru mine si angajatii mei, taxe si impozite ? Da.
Vreau sa-mi deschid o fabrica. Ma ajuta statul cu proiectul si constructia ei, cu materii prime, cu logistica, studii de fezabilitate si piete de desfacere ? Nu. Platesc pentru aprobari, autorizatii, taxe si impozite ? Da.
Vreau sa ma ocup de agricultura. Ma ajuta statul cu terenuri, baza mecanica, materii prime, sistem de irigatii, subventii, piata de desfacere ? Nu. Platesc taxe si impozite ? Da.
Vreau sa ma ocup de turism. Ma ajuta statul cu infrastructura, reclama, atragerea de turisti, administrarea bazei ? Nu. Platesc taxe si impozite ? Da.
Ma imbolnavesc. Ma ajuta statul sa ma fac bine oferindu-mi un sistem sanitar coerent, modern si sigur ? Nu. Contribui toata viata la fondul pentru sanatate? Da.
Sunt somer. Ma ajuta statul sa-mi gasesc un loc de munca, sau imi plateste ajutorul de somaj mai mult de un an de zile ? Nu. Platesc toata viata la fondul de somaj ? Da.
Am iesit la pensie. Ma ajuta statul cu o mensie decenta ? Nu. Am muncit 30 – 40 de ani si mi-am platit toate darile si birurile la stat ? Da. Am contribuit la fondul pentru pensii ? Da.
Ma simt protejat cand merg pe strada, cand sunt furat, atacat, talharit, ranit ? Nu. Platesc taxe si impozite ? Da.
Unde este statul in caz de inundatii, cutremure, erodarea solului, alunecari de teren, despaduriri, arsita, inzapeziri si alte calamitati naturale ?
Unde este, sau a fost, statul cand s-a furat totul in aceasta tara, cand s-a generat dezastrul si haosul in majoritatea oraselor?
Unde este justitia, armata, biserica ?
In titlu, statu’ e scris cu apostrof. Cred ca ar trebui articulat!